چگونه با نوجوان رفتار کنیم؟

0

نوجوانان به دلیل حساسیت‌های خاصی که دارند، ممکن است به خاطر رفتارهای اشتباه والدین عزت نفس و اعتماد به نفس پایینی داشته باشند که قطعا در سال‌های آینده تاثیر بسزایی روی آن‌ها خواهد گذاشت. با رفتار صحیح، می‌توانید به نوجوان‌تان بگویید که همیشه و در هر شرایطی او برای شما عزیز و دوست داشتنی است و می‌تواند روی حمایت شما حساب کند. با این کار اعتماد به نفس و نیاز به امنیت را در او تامین می‌کنید و او را انسان بالغی بار می‌آورید.

نوجوانان در سن نوجوانی تماشاگران خیالی دارند؛ بنابراین جزئی ترین موارد مانند جوش در آوردن صورت، حساسشان می‌کند. نوجوانان با وجود این تماشاگران خیالی با والدینشان درگیر می‌شوند و والدین باید به جای به کاربردن جملاتی مثل چه کسی به تو نگاه می‌کند؟ به فرزندانشان کمک کنند. اگر جوشی در صورت دارد کمک کنند تا برطرف شود، اگر لباس چروکی داشت کمک کنند تا مرتب شود.

والدین باید به فرزندانشان آرامش و امنیت روانی هدیه دهند تا نوجوان حس کند درک شده است؛ این حس درک شدن برای یک نوجوان ارزش زیادی دارد.

یکی دیگر از مشکلات والدین با نوجوانانشان حرف زدن و ارتباط گرفتن است. یک نوجوان باید تقریبا ۱۰ برابر والدینش با آنها حرف بزند، اما امروزه برعکس شده و والدین ۱۰ برابر حرف می‌زنند و نوجوان برای اینکه والدین را ساکت کند از جملاتی مانند باشه؛ هرچیزی تو می‌گویی یا هرچه تو می‌خواهی، استفاده می‌کند و اگر ارتباط والدین با فرزندان به این مرحله رسید، والدین باید بفهمند دچار بحران شده‌اند.

رفتار با نوجوان

زمانی می‌فهمیم یک نوجوان ارتباط خوبی با والدینش دارد که برای والدینش حرف بزند و اتفاقات درونیش را بیان کند. برخلاف مردم معمولی که معتقدند نوجوانان بسیار عبوس و درهم هستند و تمایل دارند با هم سن و سالان خود فقط حرف بزنند، بسیار شاد و با استعداد و اندیشمند هستند و این ما والدین هستیم که این موارد را در نطفه خفه می‌کنیم.

یکی از خصوصیات اصلی نوجوانان، طغیان و سرکشی است؛ باتوجه به هورمون‌ها و انقلاب درونی که دارند بسیاری اوقات نمی‌توانند حرفشان را به آرامی بزنند؛ برخوردهای والدین در برابر این کار نوجوانان در آرام کردن آنها نقش اساسی دارد. یک راهکار برای والدین این است که وقتی نوجوان شروع به سر و صدا و پرخاشگری کرد سکوت کنند، گوش دهند و اجازه دهند که نوجوان وارد فضای خصوصی‌اش شود؛ وقتی نوجوان وارد اتاقش شد بلافاصله وارد نشوند و مشاجره نکنند. این کار تنها هر روز فاصله بین والدین و نوجوان را بیشتر و بیشتر می‌کند، اما اگر والدین سکوت کنند، نوجوان بعد از یک ساعت نادم و پشیمان از اتاق خارج شده و بابت کارش عذرخواهی می‌کند.

از مشکلات عمده یک نوجوان با والدینش در دوران بلوغ این است که دوست دارد در تنهایی باشد که والدین به این تنهایی‌های نوجوان احترام نمی گذارند و چون احترام نمی‌گذارند و با رفتار خود، نوجوان را وارد لاک دفاعی خودش می‌کنند. ما اگر می‌خواهیم یک جوان خوب به جامعه تحویل دهیم باید اجازه دهیم در دوران نوجوانی در تنهایی خودش بماند؛ این هیچ مشکلی ندارد که فرزندمان دوست دارد تنها باشد، اما باید رصدهایی داشته باشیم؛ آن هم نه به صورت تجسس، بلکه هر از چندگاهی به اتاقش سر بزنیم، خوراکی ببریم و احوالی بپرسیم. از سویی دیگر نباید اجازه دهیم یک نوجوان در تنهایی‌اش باقی بماند؛ این امر باعث می‌شود در بزرگسالی همیشه در تنهایی فرو رود و هرگز به ما برنگردد؛ در این صورت ما بزرگسالانی را می‌بینیم که تمایل ندارند با والدینشان در ارتباط باشند.

والدین اگر می‌خواهند فرزندانشان را در کنار خود داشته باشند باید به حریم خصوصی آنها احترام بگذارند.

رفتار با نوجوان

نحوه برخورد مناسب با نوجوانان

او را تحقیر و مقایسه نکنید

هر فردی استعدادها و توانایی های خودش را دارد پس اگر نوجوان شما از نظر خودتان نقطه ضعف داشت، او را تحقیر نکنید و موفقیت های دیگران و شکست هایش را بر سرش نکوبید. او را همانطور که هست بپذیرید و از او به تناسب استعدادها و توانایی هایش انتظار داشته باشید.

محیط امن در خانه ایجاد نمایید

محیط پرتنش و پر از دعوای خانوادگی، نوجوانان را از خانه و والدین فراری می دهد. پس همیشه سعی کنید محیط خانه را آرام نگاه دارید و تا حد امکان با برخورد درست با همسرتان تنش ها را کاهش دهید.

مطالعه داشته باشید

هر قدر دانش شما بیشتر باشد، کمتر در برقراری ارتباط با نوجوان غافلگیر و مستاصل خواهید شد. با فرزندانتان نیز در مورد ویژگی های سن نوجوانی صحبت کنید و از خاطرات خودتان با او حرف بزنید.

قوانین و انتظارات خود را توضیح دهید

به روشنی و وضوح با او صحبت کنید و خواسته هایتان را در مورد رابطه با دوستان و همکلاسی ها، زمان برگشتن به خانه، شرکت در مهمانی ها و استفاده از اینترنت، موبایل و… مشخص کنید و دلایل منطقی قوانین و انتظارات خود را توضیح دهید.

الگوی مناسبی باشید

برخی از والدین از همه چیز و همه کس ایراد می گیرند و از دیگران عیب جویی می کنند اما دوست دارند فرزندان نوجوانشان به خوبی رفتار کنند. اگر می خواهید فرزندتان قدردان و سپاسگزار باشد، برای آنها الگوی مناسبی باشید.

رفتار با نوجوان

بر نقاط ضعف او تاکید نکنید

نقاط ضعف نوجوانتان جزو خصوصیات شخصیتی و ماندگار او نیست. این رفتارهای منفی بخش جدایی ناپذیری از دوره نوجوانی و گذر است پس بر نقاط ضعف او تاکید نکنید.

از او تشکر کنید

همیشه کار خوب فرزند نوجوان خود را تحسین کنید و وقتی او کار یا مسئولیتی را به خوبی انجام می دهد از او تشکر کنید و به خاطر کار خوب تحسینش کنید. اگر او کار اشتباهی انجام داد، تنها کار اشتباه او را بازگو کنید و کل وجود او را به خاطر کار اشتباهی که انجام داده، زیر سوال نبرید.

0 0 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات