با نوجوان پرخاشگر چگونه رفتار کنیم؟
روش های درمان پرخاشگری و کنترل خشم در نوجوان
پرخاشگری در نوجوان: جدا از دلیل آن روی همه اعضای خانواده تاثیرش را میگذارد. این تاثیر میتواند روی سایر فرزندانتان و یا فقط روی رابطه شما با همسرتان باشد. برخی موارد هم والدین اظهار می کنند که “نمیتوانند دیگر با نوجوانشان صحبت کنند”، “او دیگر حرف شنوی ندارد”، “بیتربیت شده و داد میزند”، “به وظایفاش عمل نمیکند و دائم به دنبال بهانهای برای بیرون رفتن از خانه است” و غیره، همه این موارد ناشی از تغییراتی است که نوجوان شما در پی بحران نوجوانی تجربه میکند. باید بدانید که او روش درستی برای حل ناراحتیها و مسائلش هنوز یاد نگرفته و شما با آگاهی از نیازها و شرایط او میتوانید به او کمک کنید.
نوجوان پرخاشگر و بحران نوجوانی
نوجوانی یکی از مهمترین مراحل رشدی در زندگی انسان است. افراد در این دوران تلاش میکنند تا از دوران کودکی عبور کرده و خود را به عنوان یک بزرگسال به دیگران معرفی کنند. در طی این فرایند آنها با دغدغهها و فشارهای مختلفی روبرو میشوند که اگر به درستی مدیریت نشوند میتوانند دوره نوجوانی را برای آنها به یک دوره بحرانی تبدیل کنند از جمله این دغدغهها میتوان به نیاز به پذیرش در گروه همسالان، نیاز به کسب هویت دلخواه، مسائل مرتبط با بلوغ جسمی و جنسی اشاره کرد.
البته توجه به این موضوع بسیار حائز اهمیت است که نوجوانی لزوما یک دوره طوفانی و تنشزا نیست. اگر والدین و اطرافیان نوجوان به خوبی از ویژگیهای این دوره آگاهی داشته باشند و بتوانند درک متقابلی را ارائه نمایند، این دوره نیز میتواند به آرامی و با حداقل تعارضها سپری شود کمک گرفتن از یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان و دریافت مشاوره خانواده از جمله اقدامات مهمی است که میتواند در مدیریت این شرایط موثر باشد.
علت پرخاشگری در نوجوان
به غیر از بحران نوجوانی ، دلایل دیگری برای پرخاشگری نوجوانان وجود دارد که با اطلاع از آنها میتوانید واکنشهای مناسبتری در پیش بگیرید.
1- تغییرات هورمونی
یکی از مهمترین علتهای پرخاشگری نوجوانان، تغییرات هورمونی آنهاست. نوجوانان در حال عبور از کودکی به بزرگسالی هستند، هنوز کارکردهای مغزی آنها کامل نشده و هورمونهای مختلفی شروع به ترشح کردهاند. بدون این هورمونها مسلما رشد جسمی و فیزیکی سالم رخ نخواهد داد.
2- نیاز به استقلال
یکی از نیازهای اساسی نوجوانان، نیاز به استقلال است. بسیاری از رفتارهایی که باعث بروز تنش و پرخاشگری نوجوانان میشود، ریشه در این نیاز دارد. او با مخالفت کردنها، خارجشدن از خانه، وقت گذرانی با دوستان، بهانهگیری برای سفر با خانواده، نخوردن غذا و…. تلاش دارد تا به شما نشان دهد که دیگر به مانند کودکی فرمانبردار نیست. این روند طبیعی به همه ما آدمها کمک میکند تا تبدیل به فردی مستقل در بزرگسالی بشویم. اما واکنش والدین در این بازه زمانی اهمیت زیادی دارد. چرا که اگر نوجوان نتواند شخصیت مستقل خودش را پیدا کند، حتما در بزرگسالی دچار مشکل خواهد شد. رها کردن او به طور کامل نیز راه حل مناسبی نیست، بلکه باید تعادل را رعایت کنید و در کنار نظارت، به او آزادی و حق انتخاب بدهید.
3- دستیابی به قوه تحلیل
کودکان قادر به حل مسائل تحلیلی نیستند و ذهن آنها عینی است. در دوره نوجوان توانایی تحلیل ذهنی به دست میآید. نوجوانان با تکیه بر این قوه خود، تصور میکنند که دیگران توانایی درک و فهم کافی و یا حداقل در اندازه آنها را ندارند و او به دلیل جوانی دانایی بیشتری نسبت به بزرگسالانش دارد. در این شرایط او دلایل شما را نمیپذیرد و با توجه به توانایی که تازه به دست آورده خود را حق به جانب میداند. بحثها و مخالفتهای شما شرایط را بدتر میکند و تنها راه ارتباطیتان را قطع خواهد کرد. بهتر است در چنین شرایطی با او از در منطق وارد شوید و به کمک خود او مسائل را تحلیل کنید تا متوجه نتیجه منفی یا مثبت موضوعات مختلف بشود.
4- نداشتن مهارت کافی
خیلی اوقات نوجوان روشی که برای رسیدن به اهدافاش انتخاب میکند، نادرست و یا خطرناک است شاید هدفی که انتخاب کرده درست باشد اما چون بی تجربه است، راه درست را نمیداند و به همین دلیل زود از کوره در رفته و پرخاشگری میکند. برای حل این مشکل بهترین روش الگوبرداری است، بهترین و مهمترین الگو هم والدین هستند. بهتر است پیش از آن که فرزندتان به سنین نوجوانی برسد، روی الگوسازی کار کرده باشید.
5- نیاز به همسر
همانطور که گفتیم نوجوانی همراه با تغییرات هورمونی است، یکی از نیازهایی که از این دوران شروع به رشد میکند، نیاز به همسر است. اما همیشه زمینه لازم و آمادگی روانی برای ازدواج جوانان فراهم نیست. برنامهریزی برای ازدواج و هدف گزینی از همین دوران نوجوانی به آنها کمک میکند که بتوانند در این زمینه مدیریت نیازهای جسمی را یاد گرفته و برای ازدواج خود را آماده کنند. شما میتوانید برای حل این مساله از خدمات مشاوره ازدواج استفاده نمایید.
درمان پرخاشگری نوجوان
پیش از هر چیز باید بدانید که بسیاری از مشکلات نوجوانی موقتی و گذرا هستند در نتیجه نباید شخصیت فرزندتان را با بحرانهایی که در این دوران تجربه میکند، تعریف نمایید
مشاوره پرخاشگری نوجوان
درمان پرخاشگری نوجوان معمولا در طی جلسات مشاوره به راحتی قابل حل است. دارو درمانی تاثیر چندانی نداشته و تنها در مواردی که اختلالی هورمونی یا روانی وجود داشته باشد، نیاز به تجویز دارو است. پرخاشگری نوجوان با استفاده از تمرینات کنترل خشم، درمانهای شناختی رفتاری، ذهن آگاهی، طرحواره درمانی، خانواده درمانی و غیره درمانپذیر است زیربنای پرخاشگری معمولا تربیتی است، هرگونه احساس محرومیت و محدودیت نابجا و نامناسب می تواند برای انسان پرخاشگری به همراه داشته باشد محرومیت ها و محدودیت های بیش از اندازه عامل بروز پرخاشگری در نوجوانان است.
وادار کودکان و نوجوانان به انجام کارهای اجباری
می تواند به منشا تربیتی پرخاشگری در آینده تبدیل شود. برخی از کودکان برای دریافت تایید از والدین مطابق خواست آنان رفتار می کنند، اما وقتی به سنین نوجوانی می رسند، بازخورد دارند نوجوان نه کودک است؛ نه جوان بلکه بین فضای کودکی و جوانی گیر افتاده و بحران هویت دارد و هنوز خودش را نمی شناسد و نمی تواند با محیط پیرامون خودش انطباق پیدا کند و با دیگران سرشاخ می شود.
لذا این عدم تعادل و هجوم افکار در نوجوانان به هم ریختگی ایجاد می کند و اگر از سوی والدین درک نشوند، تبدیل به رفتارهای پرخاشگرانه و گاهی بزهکارانه خواهد شد.
امر و نهی بیش از اندازه در خانواده
امر و نهی بیش از اندازه در خانواده را یکی دیگر از عوامل پرخاشگری است. تنبیه فیزیکی نوجوان راه یادگیری پرخاشگری است.
یک نوجوان اجازه انجام یا دخالت در هر کاری را ندارد اما لازم است نوجوانان الفبای فکر تصمیمگیری و انتخاب را یاد بگیرند تا از بحران هویت عبور کنند و به آرامش برسند در برخی از مواقع نوجوانان در معرض آسیب های جنسی قرار دارند و نمی توانند این موضوع را با والدین مطرح کنند و لذا به صورت تنش و پرخاش بروز می دهند.
معمولا عوامل روان شناختی پایه وراثتی دارند، اما محیطی که در آن زندگی می کنیم، نقش مهمی در روشن یا خاموش کردن عوامل ژنتیکی ایفا می کند. هرچقدر یک نوجوان احساس هویت و استقلال و مالکیت داشته باشد و از نظر عاطفی تامین شود، تنش و پرخاشگری کمتری را تجربه می کند. هر رفتاری که والدین بین خودشان، با فرزندان و در ارتباط با دیگران دارند، برای کودکان و نوجوانان قابل یادگیری است و لذا والدین از توهین و بی احترامی به فرزندان بپرهیزند.
[…] با نوجوان پرخاشگر چگونه رفتار کنیم؟ […]
[…] با نوجوان پرخاشگر چگونه رفتار کنیم؟ […]