تاثیرات روانی ناباروری – بخش اول
تاثیر ناباروری بر روح و روان فرد
بسیاری از زنان غریزه مادری را از کودکی با خود به همراه دارند. از بازی با عروسک تا حمام بردن و رسیدگی به آن. تصور و انتظار پدر و مادر، دوستان، دین، تبلیغات و رسانهها از دختران و زنان، مادرانگی آنها است.
مادر شدن بخش مهمی از تصویر ذهنی برخی از زنان است و ممکن است برای دیگر زنان نوعی آرزو به حساب بیاید. حتی زنانی که لزوماً تصمیمی برای مادر شدن ندارند، تحت تأثیر انتظارات جامعه قرار میگیرند.
دختران جوان برای ازدواج و تشکیل خانواده تحت فشار جامعه هستند و آنهایی که قادر به ازدواج نیستند یا خواستگار ندارند، از نظر مردم گویی عیب و ایراد دارند.
ناباروری میتواند یک تجربه متفاوت برای مردان باشد زیرا آنها به اندازه زنان تحت فشار تصورات جامعه قرار نمیگیرند. اگر مشکل باروری در زندگی زناشویی ناشی از ناتوانی مرد باشد (مثل ضعف کیفیت اسپرم)، تصور ذهنی مرد از خودش ضعیف میشود.
احساس ناامیدی در دوران ناباورری مردان
مردها هم بعد از طی دوره درمان ناباروری ممکن است دچار حس یأس و ناامیدی شوند، اما آنها نسبت به همسران خود نقش مقاومتری دارند یا شاید آنقدر به کنترل احساسات خود عادت کردهاند که به درستی نمیدانند چه حسی دارند، یا نمیتوانند از کسی کمک بخواهند.
یک مرد ممکن است زمانی که دورههای درمان را پشت سر میگذارد به اندازه همسر خود احساس ناامیدی و یاس کند. اما بسیاری از مردان نقش خود را تکیهگاه قوی برای همسر خود میدانند. همین مسئله زمانی که مشکل از مرد باشد برای زن صدق میکند، او احساسات خود را کم اهمیت جلوه میدهد زیرا او تحت درمان نیست.
ناباروری یکی از بحرانهای زندگی به شمار میرود که استرس زیادی بر زوجهای نابارور وارد میکند و میتواند از راههای مختلف، سلامت روحی و روانی آن ها را تهدید نماید. مطالعات نشان می دهد، زنان با مشکلات باروری به اندازه آنهایی که سرطان، بیماری قلبی یا ایدز دارند مضطرب و افسرده هستند. یک دلیلش میتواند این باشد که درمانهای باروری از جمله آزمایش خون، مصرف قرص، تزریق روزانه هورمون، سونوگرافی، بازیابی تخمک و جراحی میتواند منشأ استرس و افسردگی آنها باشد.
چگونه می توان نوسانات خلقی را در دوره درمان باروری مدیریت کرد؟
بسیاری از افراد در حالی که تحت درمان باروری قرار دارند با امید و ناامیدی به سیکل ماهانه که حول تاریخ تخمک گذاری و قاعدگی می چرخد زندگی میکنند.
زندگی فرد با دنبال کردن برنامه آزمایشات و معالجههای درمانی به حالت تعلیق همه جانبه در می آید، تعطیلات، تحصیل و کار مختل می شود اندوه، عصبانیت و ناامیدی حاصل از مشکلات طولانی باروری، به همه ابعاد زندگی وارد می شود، اعتماد به نفس از بین میبرد و روابط دوستی به هم میخورد. مشکلات روان شناختی مانند اضطراب، افسردگی و فشار روانی مهمترین و بیشترین مشکلاتی است که خانوادههای نابارور با آن روبرو هستند.
تاثیر ناباروری بر زندگی زناشویی
ناباروری میتواند روابط بین فردی، به خصوص رابطه بین زوجین را تحت تاثیر قرار دهد. زن و شوهر در طول درمان با مشکلات جانبی زیادی مواجه میشوند. مهم ترین مشکل آنها به روابط زناشویی شان برمیگردد که در این دوران ممکن است به حداقل برسد و یا به کلی قطع شود.
اکثر معالجههای باروری نیاز به رابطه جنسی در مواقع خاص دارد. اگر زندگی زناشویی شما رو به وخامت است و رابطه عاشقانه خود را از یاد بردهاید، یک یا دو ماه به خود استراحت دهید، درمان را متوقف کنید وسعی کنید عاشقانهها و احساس خوبی که در اوایل زندگی داشتید را از نو بسازید. آسودگی خاطر داشته باشید، چون آرامش روند درمان شما را تسریع می بخشد. با همسر خود زمان بیشتری را به تفریح و شادی اختصاص دهید. تفریح و خنده فشار روانی را کاهش میدهد.
[…] تاثیرات روانی ناباروری – بخش اول […]
[…] تاثیرات روانی ناباروری – بخش اول […]