تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS
سندرم تخمدان پلیکیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از انواع بیماریهای زنان است که میتواند منجر به ناباروری شود.
در این مقاله به روشهای تشخیص و درمان این مشکل میپردازیم.
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص این مشکل وجود ندارد. پزشک از شما درباره علائم بیماری سوال خواهد کرد و اگر مشکوک به ابتلای شما به این سندرم شود، یک معاینه ی فیزیکی و آزمایش خون را پیشنهاد میکند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع است که میتواند مشکلاتی را برای عادت ماهانه زنان، باروری، وزن و پوست ایجاد کند. همچنین میتواند شما را در معرض خطر دیابت نوع 2 قرار دهد.
اگر شما به این بیماری مبتلا باشید بهتر است تا هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید.
پزشک از شما چه می پرسد؟
پزشک ابتدا از شما میخواهد تا همه علائم و نشانههایی را که متوجه آن شدهاید، توضیح دهید. این مساله برای کشف وضعیت سلامتی شما بسیار مهم است.
شما باید به سوالاتی مانند اینکه آیا سابقه ی خانوادگی ابتلا به این سندرم در خانواده شما مانند مادر یا خواهرتان وجود دارد یا خیر، نیز پاسخ دهید. اگر هر کدام از افراد خانواده شما با این سندرم دچار مشکلات باروری نیز شدهاند بهتر است آن را به پزشک اطلاع دهید.
همچنین پزشک درباره روند کاهش یا افزایش وزن و مشکلات در پریود شما نیز سوالاتی را میپرسد؛ پس در این باره نیز اطلاعات کافی را داشته باشید.
تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک
اگر حداقل 2 مورد از این علائم را داشته باشید، ممکن است پزشک این ابتلا به این سندرم را در شما تایید کند.
- دورههای عادت ماهانه نامنظم
- سطوح بالای آندروژن (هورمون مردانه) که در آزمایش خون نیز مشخص میشود، دارای علائمی مانند آکنه، تغییر صدا به شکل صدای مردانه، رشد موهای اضافی در صورت، چانه یا بدن است.
- کیستهای تخمدانی که در سونوگرافی مشخص میشوند.
معاینه بدنی برای تشخیص
پزشک ممکن است فشار خون، BMI ( شاخص حجم بدن) و سایز کمر شما را بررسی کند. او همچنین پوست شما را برای آکنه، تغییر رنگ یا رشد موهای اضافی بررسی میکند.
معاینه رحم:
این کار شبیه زمانی است که شما برای چکهای ماهانه نزد پزشک زنان می روید، پزشک واژن، رحم و گردنه رحم، لولههای فالوپ، تخمدانها و مقعد را بررسی میکند.
سونوگرافی:
تصاویر حاصل از سونوگرافی با بررسی دقیق تخمدانها وضعیت سلامتی آنها را بررسی میکند. برای سونوگرافی پزشک با قراردادن دستگاه سونوگرافی در واژن، ضخامت پوشش رحمی و بودن یا نبودن کیست در تخمدانها را بررسی میکند. اگر دوران ماهانه شما به تاخیر افتاده باشد، احتمالا این پوشش رحمی ضخیم است.
تخمدانها ممکن است 1 تا 3 برابر بزرگتر از حد نرمال باشند. سونوگرافی میتواند تا 90 درصد تغییرات در تخمدان زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را نشان دهد.
آزمایش ها
آزمایش خون:
پزشک شما را به آزمایشگاه میفرستد، آنجا کمی خون از ورید دست شما میگیرند، این آزمایش میتواند سطوح هورمونهای زیر را نشان دهد:
-
- هورمون تحریک کننده فولیکول FSH که بر توانایی شما برای باردار شدن اثر میگذارد. در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، سطوح این هورمون ممکن است کمتر از حد طبیعی یا حتی نرمال باشد.
- هورمون لوتئینیزه LH که موجب تخمکگذاری میشود. این هورمون شاید بالاتر از حد طبیعی باشد.
- تستوسترون هورمون جنسی است که در مبتلایان به سندرم تخمدان، بالاتر از حد طبیعی است.
سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS
استروژن گروهی از هورمون ها هستند که برای مسایل دوران ماهانه هستند، سطوح این هورمون در زنان مبتلا طبیعی یا زیاد است.
گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی SHBG ، این هورمون ممکن است در مبتلایان کمتر از حد طبیعی باشد. هورمون جنسی به نام آندروستندیا شاید بالاتر از حد طبیعی باشد.
گنادتروپین جفتی انسان hCG، این آزمایش نیز برای اینکه آیا باردار هستید یا خیر، بررسی میشود.
هورمون آنتی مولرین AMH که برای عملکرد تخمدانها انجام میشود و برای بررسی وضعیت یائسگی نیز پیشنهاد می شود. در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، سطح این هورمون بالاتر از حد طبیعی است.
پزشک ممکن است چند آزمایش دیگر را برای پیشگیری از شرایط دیگر مانند مشکلات تیروئید، تومورها و هیپرپلازی که نشانه های مشابهی با سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد، پیشنهاد دهد.
پس از تشخیص
اگر شما مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشید، شاید تست گلوکز خون و کلسترول نیز برای شما انجام شود.
پزشکان معمولا این موارد را نیز بررسی می کنند تا از وضعیت سلامت کلی شما مطمئن شوند.
آزمایشهای دیگر پس از تشخیص سندرم شامل موارد زیر هستند:
-
-
- تست کلسترول و تری گلیسیرید؛ زیرا همزمانی مشکلات این دو مساله با سندرم تخمدان میتواند موجب افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شود.
- تست دیابت و گلوکز: بیش از نیمی از زنان مبتلا به PCOS به دیابت نیز مبتلا میشوند.
- انسولین: پزشک وضعیت پاسخ بدن شما به انسولین برای کنترل قند خون را بررسی میکند. اگر بدن شما به انسولین پاسخ ندهد، شاید مقاومت به انسولین داشته باشید. این مشکل در زنان مبتلا به سندرم رایج است و میتواند منجر به دیابت شود.
-
پزشک برای مدیریت علائم سندرم تخمدان به شما کمک میکند تا سلامت کافی را در طول درمان داشته باشید.
[…] حال حاضر گزینه خط اول درمان ناباروری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است. با این حال، پژوهش های اخیر حاکی از آن است که فمارا […]
[…] سندرم تخمدان پلی کیستیک: (PCOS) این اختلال در بدن مادر می تواند باعث عدم توازن هورمونی شود، تخمک گذاری را متوقف کند و در نهایت منجر به بارداری بدون علائم شود. […]