بایدها و نبایدهای روزه داری برای زنان باردار
بایدها و نبایدهای روزه در بارداری و شیردهی
متخصصان حوزه سلامت معتقدند که زنان باردار باید توجه بسیاری به برنامه غذایی خود داشته باشند. به گفته آن ها، گوش دادن به زبان بدن و خوردن مواد غذایی سالم به هنگام گرسنگی، در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد.
با این حال، موارد بسیاری مانند داشتن حالت تهوع و استفراغ در اوایل بارداری، از بین رفتن یا افزایش اشتها، شرایط اجتماعی و احکام مذهبی، مانع پیروی زنان باردار از چنین رویکرد تغذیه ای می شوند.
جالب است بدانید که افزون بر مسلمانان که هر سال ماه رمضان را روزه می گیرند، پیروان ادیان دیگر هم در روزهایی از سال روزه داری می کنند، برای مثال، پیروان مسیحیت در ایام “لنت” به مدت 40 روز، روزه می گیرند و پیروان یهودیت در روز “یوم کیپر” به روزه داری مشغول می شوند.
نیازهای تغذیه ای معمول در دوران بارداری
زنان باردار در زمان هایی که روزه نیستند، باید سعی کنند تا مواد غذایی زیر را به صورت روزانه مصرف کنند:
- سه ماده غذایی سرشار از کلسیم (ماست، شیر/ پنیر، سبزیجات دارای برگ سبز، بادام)
- منابغ غذایی سرشار از انرژی در تمام وعده های اصلی و میان وعده ها (محصولات گندم کامل 100%، سبزیجات نشاسته ای، میوه ها، شیر/ماست، لوبیا/عدس، جو)
- 5 تا 9 وعده سبزی و میوه (در رنگ های مختلف)
خطرات احتمالی روزه گرفتن در بارداری
تحقیقات مختلفی که درباره روزه داری زنان باردار انجام گرفته است، نتایج متفاوتی را نشان می دهند نتایج برخی از این تحقیقات حاکی از عدم تاثیر روزه داری بر مادر و جنین است در حالی که برخی دیگر از تحقیقات، نشان می دهند مادرانی که در طول دوران بارداری خود روزه می گیرند، ممکن است دچار زایمان زودرس شده یا نوزادانی با وزن و قد کمتری نسبت به بقیه نوزادان به دنیا بیاورند تنها یافته ای که بیشتر محققین بر آن توافق نظر دارند.
این است که تنفس جنین در طول روزه داری مادر، کاهش می یابد که این حالت موقتی بوده و با تغذیه مادر در هنگام افطار برطرف می شود.
هرچند، خطر کمبود آب بدن در زنان بارداری که در هوای گرم و به مدت طولانی تری (بیشتر از 12 ساعت در روز) روزه می گیرند، بیشتر است.
آمادگی برای روزهگرفتن در دوران بارداری
در صورتی که زن بارداری تصمیم به روزهگرفتن داشته باشد، باید چند روز قبل از روزهگرفتن، آب کافی دریافت کرده و مصرف غذاهای حاوی آب فراوان مانند میوه ها و سبزیجات را افزایش دهد.
چه کسانی نباید روزه بگیرند؟
- کم خونی
- فشار خون غیرطبیعی (پایین یا بالا)
- دیابت بارداری یا دیابت قبل از بارداری
- عفونت فعال مانند گاستروآنتریت یا عفونت ادراری
- ضعف یا خستگی
- افزایش ناکافی وزن
- حالت تهوع/استفراغ بارداری یا استفراغ شدید بارداری (hyperemesis gravidarum)
- بارداری دوقلو در سه ماهه دوم و سوم
- سابقه زایمان زودرس یا انقباض های زودرس کنونی
- سابقه محدودیت رشد
- سابقه اختلالات تغذیه ای